Serdecznie zapraszamy 22 maja o 18:00 na spacer historyczny po Nikiszowcu, który poprowadzi Joanna Tofilska.

Joanna Tofilska – historyk, kierownik Działu Historii Muzeum Historii Katowic. Zajmuje się m.in. historią Giszowca i Nikiszowca. Jest autorką publikacji: Katowice Nikiszowiec. Miejsce, ludzie, historia, Katowice 2007; Nikiszowiec 1908 – 2008. Z dziejów osiedla i parafii, Katowice 2009; Giszowiec. Monografia historyczna, Katowice 2016.

Podczas spaceru zaprezentowane zostanie zabytkowe osiedle górnicze wybudowane w drugim dziesięcioleciu XX w. dla pracowników kopalni „Giesche”. W skład unikatowej pod względem architektonicznym zabudowy osiedla oprócz budynków mieszkalnych wchodzą również liczne obiekty użyteczności publicznej – dawna gospoda (obecnie poczta), ciąg sklepów, pralnia, szkoła oraz okazały neobarokowy kościół pw. św. Anny.

Pełny program spacerów historycznych dostępny TUTAJ

Projekt jest dofinansowywane z budżetu Miasta Katowice

Wstęp wolny. Liczba miejsc jest ograniczona. Obowiązują zapisy poprzez poniższy formularz.

Liczba miejsc została wyczerpana!