Ruszamy z kolejną edycją spacerów historycznych! W lipcu i sierpniu czeka na was pięć wycieczek w różne zakątki Katowic.

Giszowiec – w ogrodzie radcy Uthemanna
11 lipca, godz. 17.00
Spacerowicze poznają historię powstania Giszowca – jak doszło do budowy i skąd wziął się pomysł na właśnie taki jego kształt. Posłuchamy o tytułowej postaci – Antonie Uthemannie i architektach Emilu i Georgu Zillmannach; o tym, jak wyglądało życie mieszkańców Giszowca przed stu laty – w tym celu spacer odbędzie się kilkoma uliczkami z zachowaną dawną zabudową. Spacerowicze „odkryją” też, co (i kto) łączy Giszowiec z Vincentem van Goghiem i co robili tu Amerykanie.

BRAK WOLNYCH MIEJSC – Katowicka Moderna – spacer po katowickiej architekturze lat 20-tych i 30-tych XX wieku
14 lipca, godz. 17.00
Katowice to drugie polskie miasto, obok Gdyni, w którym na małym obszarze, znajduje się wiele budynków z okresu międzywojnia. Spacer pozwoli nam zrozumieć dlaczego Katowice nazywane były „polskim Chicago” oraz odsłoni przed nami ujmującą, silnie inspirującą stronę Katowic- miasta międzynarodowych wydarzeń kulturalnych.

BRAK WOLNYCH MIEJSC – Kosmiczne Katowice
20 lipca, godz. 17.00
Magiczny spacer od Gwiazd do Kosmosu – z wątkami space age i wątków kosmicznych w architekturze Katowic.

Rozpoczynamy też nowy cykl. Spacery z cyklu Ulica po ulicy – to nowy pomysł mający zachęcić uczestników do poznawania konkretnych ulic w Katowicach i poznania ich wyjątkowych historii.

Ulica po ulicy – Ulica Stawowa, Teatralna i Mickiewicza
24 sierpnia, godz. 17.00

Ulica po ulicy – Ulica Jana i Staromiejska
31 sierpnia, godz. 17.00

Udział w spacerach jest bezpłatny. Liczba miejsc ograniczona. Zapisy: spacery@fundacjazpasja.pl

Miejsce zbiórki zostanie podane w mailu zwrotnym po zapisaniu na wybrany spacer.

Projekt został dofinansowany z budżetu miasta Katowice.