Serdecznie zapraszamy na kolejny, sierpniowy spacer historyczny.

Podczas kolejnego spaceru zabierzemy was w wędrówkę po ewangelickich śladach w Szopienicach (a właściwie w Roździeniu). Odwiedzimy doczesne miejsce spoczynku roździeńskich protestantów, zobaczymy miejsce w którym miała pierwotnie stanąć ewangelicka świątynia, a tuż za  nią znajdowała się wybudowania wcześniej protestancka szkoła, która runęła podczas wielkiej katastrofy w Roździeniu. Przejdziemy się spacerem po najbardziej reprezentacyjnej ulicy dawnego Roździenia przy której mieszkali znani ewangeliccy aptekarze, architekci i pastorzy. Czeka na nas powrót do Roździenia z przełomu XIX i XX wieku.

Spacer poprowadzi Michał Malina – historyk, lokalny społecznik i kolekcjoner starych pocztówek. Założyciel i redaktor naczelny dzielnicowego portalu www.szopienice.org. Odbył staż i praktykę w katowickiej Gazecie Wyborczej. Zajął 3 miejsce w plebiscycie na „7 Nadziei Śląska i Zagłębia” zorganizowanego przez portal MMSilesia.pl. Absolwent Katowickiej Kuźni Liderów. Od zawsze interesuje się sprawami lokalnymi i dbaniem o tzw. „małą ojczyznę”. Radny Jednostki Pomocniczej nr 15 Szopienice-Burowiec. W wolnych chwilach zwiedza najskrytsze zakątki Śląska.

Liczba miejsc wolnych na spacer została wyczerpana. Zapraszamy do zapisów na listę rezerwową: kontakt@fundacjazpasja.pl