W kwietniu br. prezes naszej fundacji zlokalizował na cmentarzu przy ul. Ofiar Katynia w Brzegu nagrobek przedwojennego naczelnika gminy Roździeń – Ludwiga Mimietza.

fot. https://findagrave.com/cgi-bin/fg.cgi?page=gr&GSvcid=525679&GRid=138119192&

Fundacja wystąpiła do Muzeum Historii Katowic z prośbą o odwiedzenie tego miejsca przez pracowników muzeum i opiekę nad tym miejscem. Muzeum zaproponowało aby z prośbą o opiekę i zabezpieczenie nagrobka Ludwiga Mimietza zwrócić się do zarządcy cmentarza.

W maju wysłaliśmy prośbę do burmistrza miasta Brzeg, p. Jerzego Wrębiaka o opiekę i renowację nagrobka naczelnika gminy Roździeń. W czerwcu Zarząd Nieruchomości Miejskich w Brzegu jako zarządca terenów gminnych i cmentarzy komunalnych wykonał prace renowacyjne polegające na oczyszczeniu tablicy inskrypcyjnej i odświeżeniu inskrypcji.

W tym miejscu chcemy serdecznie podziękować burmistrzowi Brzegu oraz pracownikom Zarządu Nieruchomości Miejskich za wykonaną renowację.

Tablica po renowacji

Ludwig Mimietz (ur. 5 sierpnia 1868 r., zm. 11 sierpnia 1921 r.) – asysten magistracki z Mysłowic, wybrany 20 grudnia 1900 r. na naczelnika gminy Roździeń (obecnie część dzielnicy Szopienice w Katowicach). Swoją funkcję  sprawował w latach 1901-1921. Jego podpis znajdował się na notgeldach gminy Roździeń. Podczas III powstania śląskiego przeniósł się na Dolny Śląsk.