„Karb (niem. Karf) to dzielnica Bytomia położona w południowo-zachodniej części miasta. Zamieszkuje ją ok. 7,5 tys. mieszkańców. Jest jedną z najmniejszych dzielnic miasta (choć jest to podział związany wyłącznie z tradycją, a niemający odzwierciedlenia w aktach prawnych).”
/ wikipedia.org

Karb to bezbyt. Wór bez dna. Poza którym nie ma nic, prócz tego, że smutno.

Karb to odległa galaktyka, nieokiełznana przez naturę, zamieszkiwana przez dziwne okazy gatunków…

Karb to złośliwy nowotwór, który zaczął gnić, zjadać i gangrenować organizm. A nad ranem patrzy, jak ze strachu wymiotują skazane przez niego na śmierć żywe trupy.

MIKRODRAMATY są spektaklem autorskim, złożonym z kilku historii. Monodram porusza bardzo aktualny temat lęku przed nowym, nieznanym, innym – obcym. Lęk prowadzi do samotności, poczucia paradoksu życia, narastania frustracji i marazmu, które odreagowane zostają pod postaciami pychy i próżności.
Walka z samą sobą i fatum, które (być może) ciąży nad bohaterką spektaklu, będą impulsem do podjęcia działań i początkiem wejścia w efemeryczny świat spektaklu. Sekwencje zdarzeń znajdą uzasadnienie w wewnętrznym porządku (lub nieuporządkowaniu) tego świata, stanowiąc pozorny ekwiwalent ciągów przyczynowo-skutkowych znanych z życia codziennego. Nadrealistyczna poetyka umożliwi wyrażanie wizualne percepcji wewnętrznej, odczuwania.

Oniryczna opowieść – będąca w ciągłym rozedrganiu między tragicznością, groteską a komizmem, między powagą i humorem, powagą i ironią – zaskakująco splecie ze sobą historie o różnym ciężarze gatunkowym, losy i relacje międzyludzkie, witalność i agonalność. Wypowiedź bohaterki potraktujemy zaś jako wielogłos, interferencję wielu postaw, gatunków mowy, fragmentarycznych niby-świadomości.

Czy jedynym dostępnym bohaterce rozwiązaniem okaże się pogodzenie z losem? A może samo oderwanie się od rzeczywistości i uwolnienie fantazji od zasad logiki, będzie już aktem upragnionego „wyjścia”?
A tak właściwie… skąd miałaby ona „wyjść”? Naturalnie: z Karbia! Ale ten Karb, który znacie (znacie?), nim zdążycie się spostrzec – nie będzie już tym Karbiem. Stanie się wirtualną, surrealistyczną przestrzenią kształtowaną przez wyobraźnię, ale również – kształtującą wyobraźnię, infekującą myślenie, wchodzącą w kolizje z bohaterką spektaklu i innymi bohaterami, którzy pojawią się tu jako wspomnienie, przytoczenie, głos, migawka, urywek…

Scenariusz: Sandra Braksator
we współpracy z: Stanisław I. Witkiewicz / William Szekspir / Adam Mickiewicz i in.

Kreacja sceniczna: Sandra Braksator
Reżyseria: Sandra Braksator / Radosław Matysek
Produkcja: Fundacja z Pasją / Radosław Matysek
Scenografia: Radosław Matysek / Sandra Braksator / Projekty Graficzne Szymon Duczek
Muzyka: Strzyga

Produkcję spektaklu dofinansowano ze środków instytucji kultury Katowice Miasto Ogrodów.

Bilety w cenie 10  zł dostępne tutaj: http://www.bilety.siemck.pl/system_portal.php/repertoire.html?id=750