31 maja o 17:30 wrócimy do XIX wieku, czyli czasów, gdy w Szopienicach i Roździeniu mieszkali obok siebie katolicy, ewangelicy i Żydzi; imigranci zarobkowi z Królestwa Polskiego (np. Sosnowca), Galicji (Jaworzna), przybysze z Włoch czy urzędnicy z Niemiec. Wrócimy do czasów budowy kościoła św. Jadwigi i poszukamy śladów osób, które obchodziły szabat. Przypomnimy ludzi, którzy cieszyli się autorytetem: ks. Konrada Ściborskiego, ks. Józefa Dembończyka, Ernsta von Prittwitza, czy doktora Stauba. To będzie krótkie repetytorium z historii szopienickiego Kościoła i gminy żydowskiej.

Spacer odbędzie się 31 maja o godz. 17.30. Miejsce zbiórki zostanie podane mailem.

Pełny program spacerów historycznych dostępny TUTAJ

Projekt jest dofinansowywane ze środków Miasta Katowice

Wstęp wolny. Liczba miejsc jest ograniczona. Obowiązują zapisy poprzez poniższy formularz.

Imię i nazwisko

Jeśli nie jesteś pełnoletni/a wpisz imię i nazwisko rodzica

Wiek

Miejscowość

Adres e-mail

Telefon kontaktowy

Skąd dowiedziałeś się o spacerze historycznym ?

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez Fundację z Pasją w celu wzięcia udziału w spacerze historycznym. Oświadczam, że zapoznałem/am się z pouczeniem dotyczącym prawa dostępu do treści moich danych i możliwości ich poprawiania. Jestem świadom/a, iż moja zgoda może być odwołana w każdym czasie, co skutkować będzie usunięciem moich danych osobowych z bazy danych Fundacji. Oświadczam, iż zapoznałem/am się z informacją dot. przetwarzania danych osobowych. Pełny tekst polityki prywatności.