Ostatni spacer z tej serii zakończy się drugą wizytą na szlaku wybitnego reżysera z Szopienic. W trakcie tego spaceru postaramy się podążać śladami Kazimierza Kutza, zwiedzając zwłaszcza te miejsca, które zostały utrwalone na kartach „Piątej strony świata”. Odwiedzimy Ogród Dworcowy, gdzie mieszkał reżyser, kościół ewangelicki w którym nagrywał sceny do swoich filmów oraz przypomnimy miejsca ważne dla Kutza .

Spacer poprowadzi Daniela Dylus – nauczycielka języka polskiego w VI LO im. Jana
Długosza. Do jej głównych zainteresowań należy: historia języka polskiego na Śląsku, dialektologia, język religijny oraz dzieje Szopienic. Autorka publikacji pt.: „Polszczyzna w działalności Kościoła katolickiego na terenie Wielkich Katowic (do 1922 roku)”.

Spacer odbędzie się 14 czerwca o godz. 17.30. Miejsce zbiórki zostanie podane mailem i smsem.

Pełny program spacerów historycznych dostępny TUTAJ

Projekt jest dofinansowywane ze środków Miasta Katowice

Wstęp wolny. Liczba miejsc jest ograniczona. Obowiązują zapisy poprzez poniższy formularz.

Imię i nazwisko

Jeśli nie jesteś pełnoletni/a wpisz imię i nazwisko rodzica

Wiek

Miejscowość

Adres e-mail

Telefon kontaktowy

Skąd dowiedziałeś się o spacerze historycznym ?

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez Fundację z Pasją w celu wzięcia udziału w spacerze historycznym. Oświadczam, że zapoznałem/am się z pouczeniem dotyczącym prawa dostępu do treści moich danych i możliwości ich poprawiania. Jestem świadom/a, iż moja zgoda może być odwołana w każdym czasie, co skutkować będzie usunięciem moich danych osobowych z bazy danych Fundacji. Oświadczam, iż zapoznałem/am się z informacją dot. przetwarzania danych osobowych. Pełny tekst polityki prywatności.