mikolajki-14 grudnia w naszej siedzibie przy ulicy Bednorza 20 odbyły się Mikołajki u Fundacji z Pasją. Impreza ucieszyła się ogromnym zainteresowaniem, wobec czego miejsca na warsztaty rozeszły się w błyskawicznym tempie.
Wydarzenie rozpoczęliśmy od warsztatów tworzenia ozdób świątecznych z Pauliną Matysek, która na co dzień śpiewa również w zespole Strzyga! .
Uczestnicy stworzyli ozdoby z drutu i folii, które będzie można zawiesić na choince.

Tuż po tym swą obecnością zachwyciła nas Ewa Aksamit-Bobrowska, wokalista, kompozytorka, producentka i autorka tekstów w zespole VELVETEVE. Nauczyła podstaw muzyki i śpiewu poprzez zabawę.

Na sam koniec o godzinie 18:00 odbył się spektakl Lufcika Na Korbkę pt. Bardzo mokre święta, czyli o Utopcu, który nie lubił śniegu i  był inspirowany utworami „Opowieść wigilijna” K. Dickensa, „Grinch: Świąt nie będzie” Dra Seussa oraz podaniami naszych babć. Aktorzy w przedstawieniu wykorzystali różne techniki teatralne – od żywego planu, po pacynki, elementy kuglarskie i musicalowe, żonglerkę i balet, przekazując w zabawny sposób istotne treści z morałem.

Publiczność dopisała i licznie zjawiła się na spektaklu.

Gwoździem programu był oczywiście Święty Mikołaj, który na sam koniec rozdał dzieciom drobne upominki.

Dziękujemy serdecznie za wsparcie Instytucji Kultury im. Krystyny Bochenek Katowice Miasto Ogrodów, Galerii Szyb Wilson, Browar Factory Centrum, a także wszystkim patronatom medialnym!