27 maja o 17:00 przeniesiemy się w podróż po Dąbrówce Małej sprzed stu laty.

Trasa spaceru obejmie najważniejsze punkty na mapie Dąbrówki Małej, związane z historią tej dzielnicy. Rozpoczniemy przy kościele św. Antoniego, następnie odwiedzimy stary dworzec, dawny ratusz i szkołę. Zobaczymy tablicę na os. Michalskiego, stary dwór i park. Zakończymy wycieczkę w dawnym ogrodzie jordanowskim, pod pomnikiem powstańczym, ufundowanym w 1960 roku.

Spacer po Dąbrówce Małej poprowadzi
Michał Bulsa –  historyk, archiwista, dziennikarz, społecznik, absolwent III LO im. Mickiewicza w Katowicach oraz Uniwersytetu Śląskiego, od 2009 redaktor polskojęzycznej Wikipedii, od 2014 członek grupy „Burowiec – Inicjatywa Mieszkańców”, od 2016 członek Stowarzyszenia Przyjaciół Dąbrówki Małej i Burowca, autor książek, m.in. Ulice i place Katowic (2012, 2015), Domy i gmachy Katowic (2013, 2016), pasjonat historii Górnego Śląska, a w szczególności miasta Katowice. Od 2019 pracownik Wojewódzkiego Urzędu Ochrony Zabytków, a w latach 2015-2018 pracownik Muzeum Historii Katowic.

Pełny program spacerów historycznych dostępny TUTAJ

Projekt jest dofinansowywane ze środków Miasta Katowice

Liczba miejsc wyczerpana!